KT:n pienkirje, lomitustoimen paikallisyksiköille

18.10.2019

 

 

Soveltamisohjeita KVTES 2018-2019 työaikamääräysten ja liitteen 13 noudattamiseen lomitustoimessa

Tässä Kunnallisen työmarkkinalaitoksen (jäljempänä KT) ja palkansaajajärjestöjen yhteisessä kirjeessä annetaan tulkintaohjeita, joiden tarkoituksena on auttaa paikallisia tahoja työaikamääräysten soveltamisessa.

Tässä kirjeessä ei ole käsitelty uuden 1.1.2020 voimaan tulevan työaikalain vaikutuksia kunta-alalla. Uuden työaikalain voimaantuloa ja sen vaikutuksia kunta-alalla on selostettu yleiskirjeessä 11/2019. Ohjeet koskevat myös lomitusliitettä soveltavia.

1: Maatalouslomittajiin sovellettavat työehtosopimusmääräykset työaikojen osalta

Maatalouslomittajien palvelussuhteen ehdot määräytyvät KVTES liitteen 13, Maatalouslomittajia koskevat erityismääräykset, sekä liitteen 7 Lomituspalveluhenkilöstö, mukaisesti. Lisäksi lomittajiin sovelletaan yleistä KVTES sopimusta sitä osin, kuin liitteen 13 1 §:ssä on erikseen todettu.

Määräykset, jotka koskevat poissaolon vaikutusta työaikaan ovat käytännössä samat kuin yleistyöajassa. Ainoana poikkeuksena on se, että lomituksessa vuorokautinen ylityöraja on 12 tuntia sekä se, että sellaisena viikkona, jona viikoittainen vapaa-aika on sovittu siirrettäväksi myöhemmin annettavaksi, säännöllinen työaika on enintään 56 tuntia. Sopijaosapuolet korostavat, että työturvallisuuden ja työssä jaksamisen kannalta työt tulee pyrkiä järjestämään siten, että säännöllinen viikkotyöaika on huomattavasti alle tämän tuntimäärän.

KVTES 2018-2019 muuttuneiden työaikamääräysten noudattamisesta on ohjeistettu KT:n ja pääsopijajärjestöjen yhteisen yleiskirjeen 2/2018 liitteissä 2 ja 3. Liitteen 13 muutoksista on ohjeistettu lomitusyksiköille toimitetussa KT:n ja pääsopijajärjestöjen yhteisessä pienkirjeessä 4.4.2018. Kirjeet sisältävät mm. ohjeita siihen, miten ns. poissaolomääräyksiä sovelletaan.

Yleiskirjeet löytyvät osoitteesta www.kt.fi.  

 

 

 

2: Työajan tasoittumisjärjestelmä KVTES III luvun 27 §

Kun säännöllinen työaika on järjestetty keskimääräiseksi kahden tai useamman viikon pituisena työaikajaksona, työtä varten on ennakolta laadittava työajan tasoittumisjärjestelmä. Työvuoroluettelo on laadittava samaksi ajanjaksoksi, kuin työajan tasoittumisjärjestelmä, jollei se tasoittumisjakson pituuden tai suoritettavan työn epäsäännöllisyyden vuoksi ole erittäin vaikeaa.

Tasoittumisjärjestelmä laaditaan vähintään ajaksi, jonka kuluessa työaika tasoittuu säännölliseen työaikaan.

  • Esimerkki 1: Täyttä työaikaa (38 tuntia 45 minuuttia/vko) tekevän lomittajan neljän viikon tasoittumisjakson työaika voi jakautua seuraavasti I viikko 37 tuntia, II viikko 40 tuntia, III viikko 38 tuntia ja IV viikko 40 tuntia. Tällöin säännöllinen työaika on yhteensä 155 tuntia eli keskimäärin 38 tuntia 45 minuuttia viikossa.
  • Esimerkki 2: Osa-aikatyötä (30 tuntia viikko) tekevän lomittajan neljän tasoittumisjakson työaika voi jakautua seuraavasti: I viikko 25 tuntia, II viikko 39 tuntia, III viikko 30 tuntia ja IV viikko 26 tuntia. Tällöin työaika on yhteensä 120 tuntia eli keskimääräin 30 tuntia viikossa.

Tasoittumisjärjestelmästä pitää käydä ilmi tasoittumisjakson pituus ja kunkin viikon säännöllinen työaika sekä mahdollisuuksien mukaan vapaapäivät. Edellä olevien esimerkkien mukaisissa tilanteissa tasoittumisjärjestelmästä tulee käydä ilmi:

  • Esimerkkien 1 ja 2 mukaisissa tilanteissa tilanteessa tasoittumisjärjestelmästä tulee näkyä, että kysymyksessä on neljän viikon tasoittumisjakso ja kunkin viikon säännöllisen työajan tuntien yhteismäärä sekä mahdollisuuksien mukaan vapaapäivät.
  • Huomioitavaa on, että tasoittumisjärjestelmästä tulee näkyä myös osa-aikaisen osalta kunkin viikon säännöllinen työaika, vaikka muu kuin vuorokautinen ylityö tarkastellaan osa-aikaisen kohdalla jaksokohtaisesti eikä viikoittain kuten täyttä työaikaa tekevillä. Poikkeuksena on liitteen 13 3 § 2 momentissa mainittu 56 tunnin ylityöraja, joka koskee sekä osa-aikaista että kokoaikaista maatalouslomittajaa. Sellaisena viikkona, jonka viikoittainen vapaa-aika on sovittu siirrettäväksi myöhemmin annettavaksi, on säännöllinen työaika enintään 56 tuntia.

Eri tasoittumisjaksojen pituudet voivat vaihdella. Ajoittain voi olla käytössä esimerkiksi neljän viikon ja ajoittain kahden viikon tasoittumisjakso. Käytössä olevien jaksojen pituudet on määritelty lomitusliitteessä, jonka mukaan tasoittumisjakso voi olla yhden, kahden tai neljän viikon pituinen.

Lomitusliitteen mukaan työaika ei voi tasoittua kolmessa viikossa tai neljää viikkoa pidemmässä ajanjaksossa. Muun pituisen tasoittumisjakson käyttäminen edellyttää paikallisen sopimuksen tekemistä asiassa, kts. työaikaluvun 3 §. Tällöinkin työaika on suunniteltava koko jakson ajalle.

Valmistellessaan tai aikoessaan muuttaa tasoittumisjärjestelmää työnantajan on varattava luottamusmiehelle tilaisuus esittää mielipiteensä. Lomittajalle on työajan tasoittumisjärjestelmän muutoksista ilmoitettava hyvissä ajoin.

3: Työajan tasoittumisjärjestelmä ja työvuoroluettelo

Työvuoroluetteloon suunnitellaan etukäteen koko jakson osalta kunkin työpäivän kellonaika, jona työaika alkaa ja päättyy.

Tämä ei aina ole mahdollista ja sen vuoksi sopimusmääräys mahdollistaa sen, että työvuoroluetteloa ei tehdä koko tasoittumisjakson ajaksi siinä vaiheessa, kun jakson ensimmäisen viikon työvuoroluettelo annetaan tiedoksi viimeistään viikkoa ennen tasoittumisjakson alkua.

Jos koko tasoittumisjaksoksi ei ole mahdollista laatia työvuoroluetteloa, työnantajan on antaessaan jakson ensimmäisen viikon työvuoroluettelon tiedoksi, ilmoitettava myös tieto käytössä olevan tasoittumisjakson pituudesta ja kunkin viikon säännöllisestä työajasta kuten edellä on todettu.

Esimerkki, täyttä tai osa-aikatyöaikaa tekevä:

  • Ensimmäisen viikon osalta on annettava viikkoa ennen työaikajakson alkamista tiedoksi kyseisen viikon säännöllinen työaika ja kunkin työpäivän osalta työpäivän alkamis- ja päättymisajankohta, eli työvuoroluettelo.
  • Muiden viikkojen osalta annetaan tiedoksi vain kunkin viikon säännöllisen työajan tuntien yhteismäärä ja vapaapäivät mahdollisuuksien mukaan.

Esimerkki, täyttä tai osa-aikatyöaikaa tekevä:

Jos jo työvuoroluetteloa laadittaessa tiedetään kahden viikon työvoimatarve, annettaan viikkoa ennen työaikajakson alkamista tiedoksi kahden viikon työvuoroluettelo.

Muiden viikkojen osalta annetaan tiedoksi vain kunkin viikon säännöllisen työajan tuntien yhteismäärä ja vapaapäivät mahdollisuuksien mukaan.

Jos koko tasoittumisjakson ajaksi ei ole mahdollista tehdä työvuoroluetteloa, esimerkiksi tasoittumisjärjestelmään tulee selvyyden vuoksi kirjata lisätiedoksi, minkä viikkojen ajalle varsinainen työvuoroluettelo on annettu tiedoksi ja mille viikoille on puolestaan tehty vain alustava suunnitelma työpäivistä. Alustavan suunnitelman ajalle annetaan tiedoksi varsinainen työvuoroluettelo viimeistään viikkoa ennen siinä tarkoitetun ajanjakson alkua.

Jos viikkoa ennen neljän viikon tasoittumisjakson alkua on annettu tiedoksi vain kahden ensimmäisen viikon työvuorot, kolmannen viikon työvuorot on annettava tiedoksi ennen toisen viikon alkamista ja neljännen viikon työvuorot viimeistään ennen kolmannen viikon alkamista.

On tärkeä muistaa, että lähtökohtana ja vahvana pääsääntönä on, että työvuoroluettelot suunnitellaan koko jakson osalta kokonaisuudessaan valmiiksi ja annetaan tiedoksi viimeistään viikkoa ennen kyseisen työaikajakson alkamista.

 

4: Työvuoroluettelon sisältö ja sen tiedoksi antaminen

Työvuoroluettelosta tulee käydä ilmi työntekijän säännöllisen työajan alkamis- ja päättymisajankohdat.

Työvuoroluettelo on annettava kirjallisesti tai sähköisesti tiedoksi viimeistään viikkoa ennen siinä tarkoitetun ajanjakson alkamista.

On tärkeä muistaa, että:

  • työvuoroluetteloa suunniteltaessa tiedossa olevan hyväksyttävän poissaolopäivän arvo on kyseisen työntekijän keskimääräisen työpäivän pituus,
  • työvuoroluettelon tiedoksi antamisen jälkeen tietoon tulevan hyväksyttävän poissaolopäivän arvo on kyseiselle päivälle suunniteltu tuntimäärä, riippumatta siitä, onko työvuoroluetteloa laadittaessa tiedossa ollut työskenneltävällä tilalla vaadittavat tunnit vai ns. työtä-päivä/ vihreä päivä.

Työajan tasoittumisjärjestelmä sekä työvuoroluettelo suunnitellaan aina kyseisen työntekijän omaan täyteen säännölliseen työaikaan, riippumatta siitä tekeekö hän täyttä työaikaa vai osa-aikatyötä.

Tunteja ei saa suunnitella yli tai ali säännöllisen työajan, jotta mahdolliset työaikakorvaukset voidaan laskea oikein.

  • Esimerkki: täyttä työaikaa tekevän kohdalla, säännöllinen työaika on keskimäärin 38 tuntia 45 minuuttia viikossa. Suunniteltava työaika ei saa alittaa eikä ylittää keskimäärin tätä tuntimäärää. Jos käytössä on neljän viikon tasoittumisjakso, suunniteltavat tunnit ovat yhteensä 155 tuntia eli yhteensä 4 x 38 tuntia 45 minuuttia.
  • Esimerkki: myös osa-aikatyöaika suunnitellaan kyseisen työntekijän täyteen säännölliseen työaikaan.

Työaika on suunniteltava täyteen säännölliseen työaikaan koska se määrittelee kokoaikatyössä viikoittaisen ylityörajan (lisätyörajan sellaisella viikolla, jolla arkipyhälyhennys annetaan) ja osa-aikatyössä käytössä olevan jakson lisätyörajan.

Jos jo suunnitteluvaiheessa tiedetään, että jossain kohtaa on tarpeen tehdä lisä- tai ylityötä, sovitaan tästä erikseen ja merkitään – työvuoroluetteloon erilliseen kohtaan tai muuhun eri paperiin - missä kohtaa nämä tunnit on tarkoitus tehdä. Kyse ei ole säännöllisestä työajasta, joten sitä ei suunnitella työvuoroluetteloon säännölliseksi työajaksi.

5: Työvuoroluettelon muuttaminen

Työvuoroluettelo sitoo sekä työnantajaa että työntekijää.

Työvuoroluetteloa voidaan muuttaa sen tiedoksi antamisen jälkeen vain työntekijän suostumuksella tai perustellusta syystä.

On tärkeää, että työnantajalla on tarkka kirjallinen tieto siitä, onko työvuoroluettelon muutos tehty sopimalla vai perustellusta syystä.

Perustellun syyn olemassaolo harkitaan kussakin tapauksessa erikseen.

Toteumaa verrataan aina viimeisimpään muutettuun työvuoroluetteloon, kun tarkastellaan sitä, miten säännöllinen työaika on toteutunut ja onko muodostunut lisä- tai ylityötä.

 

6: Työnantaja johtaa ja valvoo työtä myös työaikojen osalta

Työnantaja vastaa työvuorosuunnittelusta ja suunnittelee työvuoroluettelot. Työvuoroluettelon muuttaminen tehdään joko sopimalla tai työnantaja muuttaa työvuoroluetteloa yksipuolisesti perustellusta syystä.

Mobiili on seurantalaite, jolla varmistetaan, että työntekijä on tullut töihin ja lähtenyt sieltä pois turvallisesti. Mobiilin käytöstä huolimatta työaika alkaa ja päättyy työvuoroluetteloon suunnitellun mukaisesti. Töihin on saavuttava viimeistään työvuoron alkaessa ja työvuorosta saa poistua vasta työvuoroluettelon mukaisena päättymisajankohtana.

  • Esimerkki: Työntekijän työaika on työvuoroluetteloon kirjattu työaika klo 6-10, vaikka hän tulisi töihin klo 5:50 ja lähtisi töistä klo 10:15. Jotta työaika olisi jotain muuta kuin mitä työvuoroluetteloon on merkitty, tulee tästä sopia erikseen työnantajan kanssa, jolloin kyseessä on työvuoroluettelon muuttaminen.

 

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS

Neuvottelupäällikkö    Anne Kiiski

 

Johtava työmarkkina-asiamies Suvi Kämäri

 

 

21.03.2024Toimisto suljettu
30.01.2024Matkakustannusten korvaukset 2024
19.06.2023Hallitusohjelman neuvottelutulos lomituksen osalta
22.05.2023Nuorisotapahtuma
13.04.2023Kevätkokous-ilmoitus
07.03.2023Sopimusneuvottelut
02.01.2023Sarka-messut 27.-28.01.2023
08.12.2022Matkakustannusten korvaukset 2023
27.10.2022Maatalouslomittaja -lehti
20.10.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan kokous ja pikkujoulu
03.10.2022KVTES Keskitetty järjestelyerä maksetaan yleiskorotuksena
02.09.2022Muhoksen lomittajien saunailta 20.09.2022 klo 17.00
02.09.2022Koulutustilaisuus Sotkamo ja lähialueet
18.08.2022Kaakkois-Suomen luottamusmiehen saunaillat tulevat taas
16.08.2022Linja-autolla yhdistyksen syyskokoukseen Rauhalahteen
08.07.2022Yhdistyksen toimisto suljettuna 11.-31.07.2022
29.06.2022Lomituslakien 1. vaiheen muutokset lähtivät lausuntokierrokselle
10.06.2022Reilut palkankorotukset kunta-alalle ja hyvinvointialueille
06.06.2022KT, JUKO ja JAU neuvottelutulokseen
06.06.2022Kunta-alan erillissopimuksesta neuvoteltiin
12.05.2022Työehtosopimusneuvottelut jatkuvat
06.05.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan tapahtuma
22.04.2022KORONAPASSI RISTEILYLLE MUKAAN!
19.04.2022Kevätkokous-ilmoitus
13.04.2022Ylityö- ja vuoronvaihtokielto 18.4. alkaen
08.04.2022Työministeri asetti sovittelulautakunnan sovittelemaan kunta-alan työriitaa
31.03.2022Ammattiliitto Jyty hylkäsi KVTES sovintoesityksen
28.03.2022Jäsentiedote lakosta Kuopiossa 29.-30.3.2022
28.03.2022Jyty, JHL ja JUKO: Kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto uudelleen käyttöön
18.03.2022Ruokailutauko on työaikaa - työtuomioistuimen päätös
15.03.2022Oulua ja Turkua koskeva lakkovaroitus
15.03.2022Ammattiliitto Jyty jätti Tamperetta ja Kuopiota koskevan lakkovaroituksen
14.03.2022UUSI ylityö- ja vuoronvaihtokielto
03.03.2022TALVIPÄIVÄT PERUTTU!!
02.03.2022Kunta-alalla ylityö ja vuoronvaihtokielto
05.01.2022Uusi yhteistoimintalaki astui voimaan 01.01.2022
07.12.2021Kilometrikorvaus v. 2022 on 46 senttiä
11.10.2021Työtapaturmien torjunta on osa normaalia työpaikan toimintaa
02.10.2021Anne Ahola puheenjohtajaksi
17.09.2021Olavi Uusivirran keikka on peruttu Ikaalisissa!
17.09.2021Puustinen-Kiljunen asettuu ehdolle puheenjohtajaksi
16.09.2021Ahola asettuu ehdolle puheenjohtajaksi
10.09.2021Uudet yhteystiedot 20.9.2021 alkaen
26.08.2021Työturvallisuuslakiin muutoksia 1.10. alkaen
23.08.2021Tahkolla on vapaita mökkejä
17.08.2021Syyskokouksen ohjelma ja majoitusvaraukset
11.08.2021Syyskokous Ikaalisissa
11.06.2021Paikallisyksiköt 1.1.2023
06.06.2021Puustinen toiminnanjohtajaksi
02.06.2021Yhdistyksen toimisto on suljettu 3.6. - 18.8.2021
28.05.2021Saunailta Alavudella
25.05.2021Vuorokausilevosta poikkeaminen
21.05.2021Tartuntatautilain 45.4 §:n perusteella koronarokotteen ottaminen työajalla on työaikaa
18.05.2021Poltoainevero ei nouse tällä vaalikaudella
10.05.2021Paikallisyksiköt yhdistyvät
28.04.2021Kunta-alan työmarkkinawebinaari 20.5
27.04.2021Maatalouden kausityöntekijän työehdot 2021 -opas
08.04.2021Loistolomittaja
06.04.2021Loistolomittajat nimetään torstaina 8.4.2021
26.03.2021Kesää kohti
19.03.2021Suosittele Jytyn jäsenyyttä!
18.03.2021Kuopion lomitusyksikkö yhdistetään Iisalmeen vuonna 2023
17.03.2021Lataa Jytyn mobiilijäsenkortti!
16.03.2021Meiliä Melasta
04.03.2021Pitäisikö eläinten hoitajat rokottaa etujoukoissa kuten ihmisiä hoitavat?
24.02.2021Nivalassa koronatartunta
09.02.2021Tasapuolinen kohtelu
03.02.2021Maatalouslomittaja-lehti uudistuu
27.01.2021Sähköpostit maatalouslomittajille
20.01.2021Parlamentaarinen ohjausryhmä ei ehdota lomituspalvelujen siirtoa hyvinvointialueiden vastuulle
26.12.2020Paikallisyksiköiden alueelliset muutokset
22.12.2020Kilometrikorvaukset nousevat 1.1.2021
14.12.2020Toimisto suljettu
23.11.2020Jonna Voima Jytyn puheenjohtajaksi
13.11.2020Tahkon Talkoot
12.11.2020Tahkon LM-koulutus 8.-9.9.2021
05.11.2020Mela kiirehtii yksiköiden yhdistämisiä
26.10.2020Meiliä Melasta
23.10.2020MT selvitti: Pelko lomittajapulasta ei toteutunut - kotieläintiloille riitti sijaisia koronasta huolimatta
15.10.2020Vastaa Jytyn jäsenkyselyyn 2020
05.10.2020Puhakka valittiin puheenjohtajaksi
05.10.2020LM-teemakurssi maatalous 2021
23.09.2020Jyty-vaalit 2020
22.09.2020Jytyn nuori jäsen, kiinnostavatko sinua työhösi ja ammattialaasi liittyvät sopimusasiat?
16.09.2020Enemmän irti Jytystä
16.09.2020Varaa majoitus kevät- ja syyskokoukseen
08.09.2020Ministeri nimesi lomitushallinnon työryhmän
08.09.2020Työaikakorvaukset suunniteltava ennakkoon
07.09.2020"Lomituspalvelujen tulevaisuus - Lomituslainsäädännön uudistaminen" 18.3.2020 jälkeen käyty julkinen keskustelu Otakantaa.fi -palvelussa.
04.09.2020Työryhmä tarkastelemaan maatalouslomituksen hallintomalleja
01.09.2020Ilmianna loistolomittaja -kampanja käynnistyy 1.10.2020
08.08.2020Tahkolla LM-kurssilla muutama paikka vapaana
06.08.2020Ohjelma Iisalmen kokousviikonloppuun
30.07.2020Kiky-tunnit poistuu elokuun lopussa
25.07.2020Syyskokous Iisalmessa
15.07.2020Älä lähetä Maatalouslomittajat ry:n osoitteeseen työttömyyteen liittyviä asioita
21.06.2020Toimisto on suljettu vuosilomien vuoksi 16.8 saakka
28.05.2020Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen 2020?2021 allekirjoituspöytäkirja
28.05.2020Kunta-alalle uudet sopimukset
26.05.2020Vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutus

Näytä lisää »