Ohjeita työtaisteluun

05.02.2018

Kuntasektorin neuvottelut keskeytyivät sunnuntaina iltapäivällä riitaan lähinnä lomarahaleikkausten kompensoinnista. Kun virka- ja työehtosopimukset kunta-alalla ja kirkon sektorilla päättyivät 31.1, vallitsee työpaikoilla tällä hetkellä ns. sopimukseton tila, jolloin työtaistelutoimet ovat mahdollisia.

Sen voimassa ollessa jytyläisten työt jatkuvat suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta he eivät tee ylityötä eivätkä vaihda vuoroja. Muuten työntekijät hoitavat normaalisti työvuorojaan.

Ammattiliitto JHL on ilmoittanut, että mm. maatalouslomittajat on rajattu työtaistelun ulkopuolelle. Tämä koskee vain JHL:n jäseniä, ei siis Jytyyn kuuluvia jäseniä!

 

 

Ohjeita työtaisteluun:

 

YLITYÖ

Ylityöhön tule olla työaikalain mukaan työntekijän suostumus kutakin kertaa varten erikseen. Vaikka työsopimuksella olisi sovittu suostumuksesta ns. jatkuvaan ylityöhön, sopimus on mitätön.

Näin ollen työntekijä voi kieltäytyä ylityöstä, eikä siitä aiheudu hänelle seuraamuksia.

Kaikissa niissä tapauksissa, joissa työnantaja uhkailee seuraamuksilla, tulee ilmoittaan yhdistyksen toimistoon välittömästi.

HUOM. Työntekijän tulee ilmoittaa työnantajalle, että työ jää kesken. Muutoin työpaikalta ei voi poistua.

Jos olet suostunut varallaoloon, olet suostunut samalla ylityöhön.

Ylityöstä kieltäytyminen ei sinänsä ole ongelma, koska lomituksessa tehdään suhteellisen vähän ylityötä. Mikäli sitä ilmenee, meillä on osa-aikaisia lomittajia yli puolet jäsenkunnasta, annetaan heidän tehdä ylityö.

 

VUOROJEN VAIHTAMINEN

Työt jatkuvat suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta jäsenet eivät vaihda vuoroja. Muuten työntekijät hoitavat normaalisti työvuorojaan.

 

LISÄTYÖ

Ei ole työtaistelun pirissä, sitä voi tehdä tai kieltäytyä.

Osa-aikaiset maatalouslomittajat voivat tehdä lisätyötä. Vuorokautinen ylityökynnys on 12 tuntia ja viikoittainen ylityökynnys 56 tuntia.

Jos työntekijä on työsopimuksellaan suostunut lisätyöhön, tällöinkin työntekijä voi perustellusta syystä kieltäytyä, esim. lastenhoito.

 

JOS OLET EPÄVARMA

Epäselvissä tapauksissa on paras ratkaisu tehdä työ, kuin kieltäytyä työstä.

Epäselvissä tilanteissa ota yhteyttä

 

Etelä-Suomen alue:

Jarmo Raappana

alueasiamies

p. 0500 584 496

Kimmo Hollmén

alueasiamies

p. 040 556 1809

 

 

 Itä-Suomen alue:

Sonja Rapo

alueasiamies

p. 040 727 2854

Maija Kuittinen

alueasiamies

p. 0400 378 886

Heli Merta

alueasiamies

p. 040 508 8752

 

 

Länsi-Suomen alue:

Olli Järvelä

alueasiamies

p. 040 588 7987

Satu Leivonsalo

alueasiamies

p. 0400 482 665

Maria Sparv

alueasiamies

p. 0400 970 090

 

Pohjois-Suomen alue:

Teuvo Siikaluoma

alueasiamies

p. 0400 585 893

 Pirjo Huusko

järjestöasiamies

p. 0400 554 152

 Anssi Vuolio

alueasiamies

p.0400 974 491

Minna Eskelinen

alueasiamies

p. 040 554 7606

 

 

YLEISTÄ

Kaikki lomitusmuodot ovat työtaistelutoimenpiteiden piirissä, myös sijaisapu. Lomituspalvelulain mukaan paikallisyksikkö voi hyväksyä lomittajaksi myös yrittäjän ehdottaman henkilön. Yrittäjän ehdotuksesta hyväksytty lomittaja on työsopimussuhteessa paikallisyksikköön.

Maatalousyrittäjällä on oikeus sijaisapulomitukseen, mutta kunnalla (paikallisyksiköllä) ei ole velvollisuutta järjestää lomittajaa.

 

LOPUKSI

Rajanveto voi olla vaikeaa, tilat ovat tutuja naapureita, sukulaisia jne. Tervettä harkintaa voi ja pitää käyttää! Ketään ei eroteta liitosta ja yhdistyksestä jos jäsen käyttää harkintaa.

 

 

MIKSI TYÖTAISTELU?

Kuntasektorin neuvottelut keskeytyivät sunnuntaina iltapäivällä riitaan lähinnä lomarahaleikkausten kompensoinnista. Kun virka- ja työehtosopimukset kunta-alalla ja kirkon sektorilla päättyivät 31.1, vallitsee työpaikoilla tällä hetkellä ns. sopimukseton tila, jolloin työtaistelutoimet ovat mahdollisia.

 

 

Usein kysyttyä: Jytyn jäsenten kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto

 

Tällä sivulla esitetään usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia Jytyn kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, joka alkaa tiistaina 6.2.2018 kello 7.00. ja on voimassa toistaiseksi, kunnes toisin ilmoitetaan.

Lisätietoja antavat ensisijaisesti Jytyn omat luottamusmiehet, alueelliset toimipisteet tai liiton edunvalvontaosasto sähköpostitse tyosuhdeneuvonta@jytyliitto.fi tai palvelunumeroista.

Mitä ylityö- ja vuoronvaihtokielto tarkoittaa?

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana Jytyn jäsenet kieltäytyvät tekemästä ylityötä ja vaihtamasta työvuoroja. Kiellon aikana työntekijät eivät sovi työnantajan kanssa ylitöiden tekemisestä eivätkä työvuorojen vaihtamisesta. Myös "harmaan ylityön" tekeminen on kiellettyä. Muuten jäsenet hoitavat työnsä normaalisti. Työpaikalle saavutaan ja sieltä poistutaan täsmällisesti työvuoroluetteloon merkityn työvuoron mukaisesti.

Luottamusmiehen tulee tilanteessa pidättäytyä työnantajan työaikaa mahdollisesti koskevista paikallisista sopimuksista. Ylityötä on varsinaisen ylityön lisäksi säännöllisen työajan ulkopuolella tapahtuva päivystys tai matkustaminen sekä liukumien kerryttäminen.

Ylityökiellon antamista eivät sido aika- tai ilmoittamismääräykset, kuten esim. lakkoa, joten se voidaan toimeenpanna nopealla aikataululla.


Keitä ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee?

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia kunnissa ja kuntayhtymissä työskenteleviä Jytyn jäseniä. Ylityö- ja vuorovaihtokielto koskee Jytyn kunta-alan jäseniä, joiden virka- ja työehtosopimuksena on kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES, kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS tai kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus TTES. Kyseessä on laillinen työtaistelutoimenpide, johon jokaisen kunnallisen työehtosopimuksen piirissä työskentelevän Jytyn jäsenen on osallistuttava.

Milloin ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa ja kuinka kauan se on voimassa?

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa tiistaina 6.2. klo 7.00 ja on voimassa toistaiseksi, kunnes toisin ilmoitetaan. Tiedotamme ylityö- ja vuoronvaihtokiellon päättymisestä tai mahdollisista jatkotoimista verkkosivuilla sekä jäsentiedotteilla. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa siihen asti, kunnes Jyty ilmoittaa sen päättymisestä.

Mikä on ylityötä?

Ylityötä on työnantajan aloitteesta työntekijän suostumuksella tehty kokoaikaisen työntekijän säännöllisen työajan ylittävä työ. Ylityöhön tarvitaan lähtökohtaisesti aina työntekijän kutakin kertaa varten erikseen antama suostumus (kts. kuitenkin tämän ohjeen varallaolosuostumusta käsittelevä kohta).

Tarkemmat ylityötä koskevat määräykset löytyvät työehtosopimuksen eri työaikamuotoja koskevista sopimusmääräyksistä.

Jos olet epävarma, mikä omalla kohdallasi on ylityötä, voit myös olla yhteydessä Jytyn luottamusmieheen tai alueelliseen toimipisteeseen.

Olen antanut työsopimuksessani varallaolosuostumuksen. Voinko kieltäytyä varallaolon aikana syntyvästä ylityöstä?

Mikäli työntekijä on antanut varallaolosuostumuksen työsopimuksessaan, on työntekijä samalla antanut suostumuksen varallaolon aikana syntyvään lisä- ja ylityöhön. Varallaolon aikana syntyvästä ylityöstä ei siis voi kieltäytyä.

Mikäli työnantaja alkaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana käyttää varallaoloa tavanomaista enemmän ja teettää tätä kautta runsaasti ylityötä, kannattaa ottaa yhteyttä liiton edunvalvontaan.

Olen osa-aikatyössä. Voinko ottaa vastaan työvuorolistalle suunnitellun työajan ylittävää lisätyötä?

Osa-aikaisilla työntekijöillä lisätyötä on työvuorolistalle suunnitellun työajan ylittävä työ kokoaikaisen työntekijän säännölliseen työaikaan eli ylityörajaan saakka. Tämä koskee sekä kiinteällä osa-aikaisella työajalla että vaihtelevalla työajalla, kuten nollasopimuksella, työskenteleviä.

Lisätyö ei ole ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä. Osa-aikainen työntekijä voi kiellon estämättä ottaa vastaan lisätyötä aina kokoaikaisen työntekijän täyteen työaikaan saakka. Ylityötä osa-aikainen työntekijä ei saa tehdä eikä myöskään sopia työvuorojen vaihtamisesta.

Osa-aikainen työntekijä voi työsopimuksensa asettamissa rajoissa kieltäytyä lisätyöstä. Jos työntekijä ei ole antanut lisätyösuostumusta työsopimuksessaan, voi osa-aikainen työntekijä aina kieltäytyä lisätyöstä. Jos työntekijä on antanut lisätyösuostumuksen työsopimuksessaan, saa lisätyöstä kieltäytyä ainoastaan työvuoroluetteloon merkittynä vapaapäivänä perustellusta henkilökohtaisesta syystä. Perusteltu henkilökohtainen syy voi olla esimerkiksi opiskelu, lastenhoitojärjestelyt, terveydelliset syyt, omat tai lähisukulaisten juhlapäivät tai matka, jota ei voi enää kuluja aiheuttamatta peruuttaa.

Olen koeajalla. Koskeeko kielto minua?

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia työsuhteisia työntekijöitä. Kielto koskee siis myös koeajalla olevia työntekijöitä. Työnantaja ei saa tehdä koeaikapurkua siitä syystä, että työntekijä osallistuu ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Käytännössä laittoman koeaikapurun toteennäyttäminen on kuitenkin hyvin vaikeaa. Koeajalla oleva työntekijä voi halutessaan olla omaan liittoonsa yhteydessä ja pyytää lupaa jäädä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle.

Olen opiskelija. Koskeeko kielto minua?

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia työsuhteisia työntekijöitä. Kielto koskee siis myös oppisopimusopiskelijoita, jotka ovat työsuhteessa ja saavat työstään palkkaa. Koulutussopimuksella opiskelevat ovat kiellon ulkopuolella, koska he eivät ole työsuhteessa eivätkä saa työstään palkkaa.

Voiko työnantaja muuttaa yksipuolisesti työvuorolistaani ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana?

Työvuoroluettelo on saatettava kirjallisesti työntekijöiden tietoon viimeistään viikkoa ennen työvuoroluetteloon merkityn ajanjakson alkamista. Tämän jälkeen sitä saa muuttaa KVTES:n mukaan vain sovittaessa tai perustellusta syystä. Kun työntekijät kieltäytyvät työvuorojen vaihdosta, voi työnantaja toteuttaa vain ne työvuoroluettelon muutokset, joille on KVTES:issä edellytetty peruste.

Yleensä tarve työvuoroluettelon muuttamiseen voi tulla kyseeseen lähinnä sairausepidemiatilanteessa, joissa syntyy työvoimavajetta. Työnantajan tulee aina varautua ns. normaaleihin sairauspoissaoloihin, joten yksittäiset sairauspoissaolot eivät ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikanakaan oikeuta muuttamaan työvuorolistaa.

Työnantaja muutti työvuoroluetteloa yksipuolisesti. Mitä teen?

Kts. edellinen kysymys ja vastaus. Kaikista yksipuolisista muutoksista tulee ilmoittaa luottamusmiehelle. Emme kuitenkaan työsuhteen päättämismenettelyn aloittamiseen liittyvän riskin vuoksi suosittele sitä, että työntekijä jättäisi menemättä muutettuun vuoroon, vaikka vaikuttaisi siltä, että työnantaja on muuttanut työvuoroluetteloa työehtosopimuksen vastaisesti. Työnantajalle kannattaa tällaisissa tilanteissa toimittaa kirjallinen ilmoitus siitä, että tulee jälkikäteen selvittämään ammattiliitostaan, onko työnantajalla ollut oikeus muuttaa työvuoroluetteloa.

Voiko työnantaja vaatia jatkamaan jo alkanutta työvuoroa?

Työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa työvuoroluetteloa enää sen jälkeen, kun työntekijä on saapunut työvuoroon tai kun työvuoro on alkanut. Näin ollen työvuoroluettelon muutosta ei voida tehdä, jos se koskee työvuoron pidentämistä tai lyhentämistä työvuoroon saapumisen tai sen alkamisen jälkeen.

Voinko omasta halustani vaihtaa työvuoroa työkaverin kanssa?

Työntekijä voi ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana vain työntekijän omasta pakottavasta tarpeesta (esim. lastenhoitojärjestelyt) johtuen vaihtaa työvuoroa työkaverin kanssa sopimalla asiasta myös työnantajan kanssa. Suosittelemme, ettei tällaiseen vuoronvaihtoon ryhdytä kuin poikkeustilanteessa. Työnantajan tarpeesta tai painostuksesta johtuen työvuoroja ei saa vaihtaa.

Työnantaja ryhtyi vastatoimiin ja perui vuosilomani. Mitä teen?

Vuosiloma ajankohdasta ilmoitetaan viimeistään yhtä kuukautta (ellei tämä ole mahdollista, viimeistään 2 viikkoa) ennen loman alkamisajankohtaa.

Työsuhteisen työntekijän vahvistettua vuosiloman ajankohtaa ei voi työnantaja yksipuolisesti muuttaa. Ilmoita työnantajallesi, ettei vahvistettua vuosilomaa voida yksipuolisesti perua. Ota tarvittaessa yhteys luottamusmieheen. Myös lakia valvovaan Aluehallintovirastoon voi olla tältä osin yhteydessä.

Työnantaja painostaa minua luopumaan ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta ja/tai eroamaan liitosta. Miten toimin?

Työntekijöitä ei saa yrittää painostaa luopumaan ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta ja eroamaan liitosta. Räikeimmillään painostamisessa voi olla kyse jopa rikoksesta (RL 47 luku 3 §). Tällaisissa tapauksissa tulee aina ottaa yhteyttä omaan liittoon.

Saako työnantaja rangaista ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon osallistuvaa työntekijää?

Työnantaja ei saa rangaista yksittäistä työntekijää hänen osallistumisestaan Jytyn toimeenpanemaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.

Voiko toisen liiton jäsen tai liittoon kuulumaton osallistua ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon?

Voi. Työntekijällä ei muutenkaan olisi velvollisuutta suostua ylityöhön tai vuoronvaihtoihin. Henkilöä, joka tekee ylityötä tai vaihtaa vuoroja pidetään työtaistelun aikana rikkurina.

Lisätietoja antavat ensisijaisesti Jytyn omat luottamusmiehet, alueelliset toimipisteet tai liiton edunvalvontaosasto sähköpostitse tyosuhdeneuvonta@jytyliitto.fi tai palvelunumeroista.

Lue lisää: Työehtosopimusneuvottelut 2017-2018

 

30.01.2024Matkakustannusten korvaukset 2024
19.06.2023Hallitusohjelman neuvottelutulos lomituksen osalta
22.05.2023Nuorisotapahtuma
13.04.2023Kevätkokous-ilmoitus
07.03.2023Sopimusneuvottelut
02.01.2023Sarka-messut 27.-28.01.2023
08.12.2022Matkakustannusten korvaukset 2023
27.10.2022Maatalouslomittaja -lehti
20.10.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan kokous ja pikkujoulu
03.10.2022KVTES Keskitetty järjestelyerä maksetaan yleiskorotuksena
02.09.2022Muhoksen lomittajien saunailta 20.09.2022 klo 17.00
02.09.2022Koulutustilaisuus Sotkamo ja lähialueet
18.08.2022Kaakkois-Suomen luottamusmiehen saunaillat tulevat taas
16.08.2022Linja-autolla yhdistyksen syyskokoukseen Rauhalahteen
08.07.2022Yhdistyksen toimisto suljettuna 11.-31.07.2022
29.06.2022Lomituslakien 1. vaiheen muutokset lähtivät lausuntokierrokselle
10.06.2022Reilut palkankorotukset kunta-alalle ja hyvinvointialueille
06.06.2022KT, JUKO ja JAU neuvottelutulokseen
06.06.2022Kunta-alan erillissopimuksesta neuvoteltiin
12.05.2022Työehtosopimusneuvottelut jatkuvat
06.05.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan tapahtuma
22.04.2022KORONAPASSI RISTEILYLLE MUKAAN!
19.04.2022Kevätkokous-ilmoitus
13.04.2022Ylityö- ja vuoronvaihtokielto 18.4. alkaen
08.04.2022Työministeri asetti sovittelulautakunnan sovittelemaan kunta-alan työriitaa
31.03.2022Ammattiliitto Jyty hylkäsi KVTES sovintoesityksen
28.03.2022Jäsentiedote lakosta Kuopiossa 29.-30.3.2022
28.03.2022Jyty, JHL ja JUKO: Kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto uudelleen käyttöön
18.03.2022Ruokailutauko on työaikaa - työtuomioistuimen päätös
15.03.2022Oulua ja Turkua koskeva lakkovaroitus
15.03.2022Ammattiliitto Jyty jätti Tamperetta ja Kuopiota koskevan lakkovaroituksen
14.03.2022UUSI ylityö- ja vuoronvaihtokielto
03.03.2022TALVIPÄIVÄT PERUTTU!!
02.03.2022Kunta-alalla ylityö ja vuoronvaihtokielto
05.01.2022Uusi yhteistoimintalaki astui voimaan 01.01.2022
07.12.2021Kilometrikorvaus v. 2022 on 46 senttiä
11.10.2021Työtapaturmien torjunta on osa normaalia työpaikan toimintaa
02.10.2021Anne Ahola puheenjohtajaksi
17.09.2021Olavi Uusivirran keikka on peruttu Ikaalisissa!
17.09.2021Puustinen-Kiljunen asettuu ehdolle puheenjohtajaksi
16.09.2021Ahola asettuu ehdolle puheenjohtajaksi
10.09.2021Uudet yhteystiedot 20.9.2021 alkaen
26.08.2021Työturvallisuuslakiin muutoksia 1.10. alkaen
23.08.2021Tahkolla on vapaita mökkejä
17.08.2021Syyskokouksen ohjelma ja majoitusvaraukset
11.08.2021Syyskokous Ikaalisissa
11.06.2021Paikallisyksiköt 1.1.2023
06.06.2021Puustinen toiminnanjohtajaksi
02.06.2021Yhdistyksen toimisto on suljettu 3.6. - 18.8.2021
28.05.2021Saunailta Alavudella
25.05.2021Vuorokausilevosta poikkeaminen
21.05.2021Tartuntatautilain 45.4 §:n perusteella koronarokotteen ottaminen työajalla on työaikaa
18.05.2021Poltoainevero ei nouse tällä vaalikaudella
10.05.2021Paikallisyksiköt yhdistyvät
28.04.2021Kunta-alan työmarkkinawebinaari 20.5
27.04.2021Maatalouden kausityöntekijän työehdot 2021 -opas
08.04.2021Loistolomittaja
06.04.2021Loistolomittajat nimetään torstaina 8.4.2021
26.03.2021Kesää kohti
19.03.2021Suosittele Jytyn jäsenyyttä!
18.03.2021Kuopion lomitusyksikkö yhdistetään Iisalmeen vuonna 2023
17.03.2021Lataa Jytyn mobiilijäsenkortti!
16.03.2021Meiliä Melasta
04.03.2021Pitäisikö eläinten hoitajat rokottaa etujoukoissa kuten ihmisiä hoitavat?
24.02.2021Nivalassa koronatartunta
09.02.2021Tasapuolinen kohtelu
03.02.2021Maatalouslomittaja-lehti uudistuu
27.01.2021Sähköpostit maatalouslomittajille
20.01.2021Parlamentaarinen ohjausryhmä ei ehdota lomituspalvelujen siirtoa hyvinvointialueiden vastuulle
26.12.2020Paikallisyksiköiden alueelliset muutokset
22.12.2020Kilometrikorvaukset nousevat 1.1.2021
14.12.2020Toimisto suljettu
23.11.2020Jonna Voima Jytyn puheenjohtajaksi
13.11.2020Tahkon Talkoot
12.11.2020Tahkon LM-koulutus 8.-9.9.2021
05.11.2020Mela kiirehtii yksiköiden yhdistämisiä
26.10.2020Meiliä Melasta
23.10.2020MT selvitti: Pelko lomittajapulasta ei toteutunut - kotieläintiloille riitti sijaisia koronasta huolimatta
15.10.2020Vastaa Jytyn jäsenkyselyyn 2020
05.10.2020Puhakka valittiin puheenjohtajaksi
05.10.2020LM-teemakurssi maatalous 2021
23.09.2020Jyty-vaalit 2020
22.09.2020Jytyn nuori jäsen, kiinnostavatko sinua työhösi ja ammattialaasi liittyvät sopimusasiat?
16.09.2020Enemmän irti Jytystä
16.09.2020Varaa majoitus kevät- ja syyskokoukseen
08.09.2020Ministeri nimesi lomitushallinnon työryhmän
08.09.2020Työaikakorvaukset suunniteltava ennakkoon
07.09.2020"Lomituspalvelujen tulevaisuus - Lomituslainsäädännön uudistaminen" 18.3.2020 jälkeen käyty julkinen keskustelu Otakantaa.fi -palvelussa.
04.09.2020Työryhmä tarkastelemaan maatalouslomituksen hallintomalleja
01.09.2020Ilmianna loistolomittaja -kampanja käynnistyy 1.10.2020
08.08.2020Tahkolla LM-kurssilla muutama paikka vapaana
06.08.2020Ohjelma Iisalmen kokousviikonloppuun
30.07.2020Kiky-tunnit poistuu elokuun lopussa
25.07.2020Syyskokous Iisalmessa
15.07.2020Älä lähetä Maatalouslomittajat ry:n osoitteeseen työttömyyteen liittyviä asioita
21.06.2020Toimisto on suljettu vuosilomien vuoksi 16.8 saakka
28.05.2020Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen 2020?2021 allekirjoituspöytäkirja
28.05.2020Kunta-alalle uudet sopimukset
26.05.2020Vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutus
25.05.2020Elokuussa Tahkolla tapahtuu!

Näytä lisää »