Voiko työnantaja muuttaa työvuoroluetteloa koronan vuoksi?

19.03.2020

 

Työvuoroluetelon muuttaminen

 

Työvuoroluettelo sitoo sekä työnantajaa että työntekijää. Työvuoroluetteloa voidaan muuttaa sen tiedoksi antamisen jälkeen vain työntekijän suostumuksella tai perustellusta syystä.

Työvuoroluettelon muuttamisesta on pyrittävä ensisijaisesti sopimaan työntekijöiden kanssa. Työnantaja voi KVTES:n mukaan muuttaa työvuoroluetteloa yksipuolisesti vain perustellusta syystä, jolta edellytetään ennalta-arvaamattomuutta.

On tärkeää, että työnantajalla on tarkka kirjallinen tieto siitä, onko työvuoroluettelon muutos tehty sopimalla vai perustellusta syystä. Jos työntekijä ei halua muuttaa työvuoroluetteloa, työnantajan on tarkkaan harkittava, onko kyseisessä tapauksessa työnantajalla peruste muuttaa työvuoroluetteloa yksipuolisesti. Tällöin työnantajan on merkittävä työvuoroluetteloon, että muutos on tehty yksipuolisesti, ja asia voidaan riitauttaa myöhemmin.

Se, että maatalousyrittäjä sairastuu koronaan, ei sinänsä ole peruste muuttaa työvuoroluetteloa. Yrittäjällä on oikeus sijaisapuun, mutta paikallisyksiköllä ei ole velvollisuutta järjestää sijaisapua. Paikallisyksikkö varmaan järjestää palvelut niin hyvin kuin voi, omien resurssien mukaan. Yrittäjä voi myös itse etsiä maatalouslomittajan, joka palkataan työsuhteeseen kuntaan.

Työntekijä ja työnantaja voivat toki sopia työvuoroluettelon muutoksesta ja mm. vuosiloman pitämisestä. Kunhan se tapahtuu aidosti sopimalla, ei yksipuolisesti. Samalla kun sovitaan työvuoroluettelon muuttamisesta, tulee muutos saattaa työntekijän tietoon työvuoroluettelon tiedoksi antamista koskevien säädösten mukaan.

 

Voiko työnantaja määrätä maatalouslomittajan töihin vapaapäivänä?

 

Mikäli työntekijä joudutaan tilapäisesti kutsumaan työhön työvuoroluettelon mukaisena vapaapäivänä, on ensisijaisesti kutsuttava sellainen työntekijä, joka siihen on suostunut. Lisäksi on pyrittävä vuorottelemaan työhön kutsumisessa. Jollei hätätyöstä ole kysymys on pyrittävä välttämään työhön kutsumista, jos siitä on kohtuuttomasti haittaa.

 

Voiko maatalousyrittäjä perua varatun lomituksen?

 

Vuosiloman ajankohta vahvistetaan Melan lomitusoppaassa esitettyjen periaatteiden mukaisesti aina etukäteen. Kun vuosiloman ajankohta on päätetty ja maatalousyrittäjän vuosilomaa varten on varattu lomittaja, ei vuosiloman ajankohtaa voida yleensä enää muuttaa. Maatalousyrittäjän on pidettävä vuosilomansa etukäteen vahvistettuna ajankohtana uhalla, että hän muutoin menettää lomaoikeutensa kyseisen lomajakson osalta.

Jos loman pitäminen etukäteen vahvistettuna ajankohtana ei ole mahdollista hyväksyttävän syyn vuoksi, voidaan vuosiloman pitämisajankohtaa yrittäjän pyynnöstä myöhentää. Viime kädessä paikallisyksikön harkinnassa on, onko yrittäjän esittämää syytä pidettävä perusteltuna vuosiloman siirtämiselle. Joka tapauksessa syyn tulisi olla sellainen, jonka ilmenemiseen maatalousyrittäjällä itsellään ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa.

Voiko työnantaja määrätä vuosilomalle?


Työnantaja voi määrätä työntekijän vuosilomalle. Kuitenkin tällöin on noudatettava vuosiloman ilmoittamisaikoja. Lähtökohtaisesti vuosilomasta on ilmoitettava kuukautta ennen. Jos tämä ei ole mahdollista, lomasta on ilmoitettava viimeistään 2 viikkoa ennen. Tässä pitää huomioida se, että ajalla 1.4.2019-31.3.2020 kertyviä lomia voidaan määrätä pidettäväksi vasta 2.5.2020 lukien. Tällä hetkellä työnantajan on mahdollista yksipuolisesti määrätä pidettäväksi vain lomanmääräytymisvuonna 1.4.2018 – 31.3.2019 ansaittuja lomia.

 

30.01.2024Matkakustannusten korvaukset 2024
19.06.2023Hallitusohjelman neuvottelutulos lomituksen osalta
22.05.2023Nuorisotapahtuma
13.04.2023Kevätkokous-ilmoitus
07.03.2023Sopimusneuvottelut
02.01.2023Sarka-messut 27.-28.01.2023
08.12.2022Matkakustannusten korvaukset 2023
27.10.2022Maatalouslomittaja -lehti
20.10.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan kokous ja pikkujoulu
03.10.2022KVTES Keskitetty järjestelyerä maksetaan yleiskorotuksena

Siirry arkistoon »