Paista kinkku jäisenä!

23.12.2019

Milloin kinkku kannattaa hankkia, sulattaa, ottaa huoneenlämpöön, paistaa jne.? Perinteisten neuvojen mukaan kinkun tulee antaa sulaa jääkaapissa monta vuorokautta, mutta ketterä kotikokki laittaa jäisen kinkun suoraan pakastimesta uuniin. Usko tai älä, lopputulos on erinomaisen hyvä!  - Näin neuvotaan HK:n lihakoulussa.

Mitä alhaisempi lämpötila, sen tasaisemmin liha kypsyy ja sitä vähemmän lihasta irtoaa nestettä. Liian nopea sulaminen – siis tässä tapauksessa liian kuuma uuni - ”pelästyttää” lihan, ja lopputuloksena saattaa olla enemmän irtonestettä ja kuivempi kinkku. Kun uunin lämpötila pidetään riittävän alhaisena, kinkusta ei lähde yhtään sen enempää nestettä kuin sulana paistetusta kinkusta.

Toiminnanjohtaja Kivinevan ohje jäisen kinkun paistamiseen on yksinkertainen;

Jäinen kinkku paistetaan kuten sulatettukin, eli muovit pois kinkusta, kamarapuoli ylöspäin ja ritilän päälle. Alle syvä uunipelti ja sinne vettä noin 1 litra. Kinkkua ei saa sulattaa, vaan sen tulee olla täysin jäässä, eli juuri pakastimesta otettu.

Uunin lämpötila 90-100 astetta ja 8 kilon kinkkua paistetaan 12 tuntia. Kypsyyden voi toki tarkistaa lämpömittarilla loppuvaiheessa. "itse nostan uunin lämpötilan 150 asteeseen viimeiseksi tunniksi, sillä saa väriä kinkkuun".

Onnistuu aina, -pitää vain paistaa todella kauan! Jos et usko, niin kokeile. Itse olen paistanut jäisen kinkun noin 15 kertaa.

Rauhallista Joulua!

28.05.2020Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen 2020?2021 allekirjoituspöytäkirja
28.05.2020Kunta-alalle uudet sopimukset
26.05.2020Vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutus
25.05.2020Elokuussa Tahkolla tapahtuu!
05.05.2020Ajankohtaista Melasta
04.05.2020Totuus kaatuneesta kunta-alan sopimusesityksestä
28.04.2020Kunta-alan sopimuksista päätetään torstaina 30.4.2020
27.04.2020Kunta-alalla on saatu aikaan neuvottelutulos
14.04.2020Osallistu lomituksen uudistuksen keskusteluun
01.04.2020Kunta-alan neuvottelut jatkuvat perjantaina

Siirry arkistoon »