Paista kinkku jäisenä!

23.12.2019

Milloin kinkku kannattaa hankkia, sulattaa, ottaa huoneenlämpöön, paistaa jne.? Perinteisten neuvojen mukaan kinkun tulee antaa sulaa jääkaapissa monta vuorokautta, mutta ketterä kotikokki laittaa jäisen kinkun suoraan pakastimesta uuniin. Usko tai älä, lopputulos on erinomaisen hyvä!  - Näin neuvotaan HK:n lihakoulussa.

Mitä alhaisempi lämpötila, sen tasaisemmin liha kypsyy ja sitä vähemmän lihasta irtoaa nestettä. Liian nopea sulaminen – siis tässä tapauksessa liian kuuma uuni - ”pelästyttää” lihan, ja lopputuloksena saattaa olla enemmän irtonestettä ja kuivempi kinkku. Kun uunin lämpötila pidetään riittävän alhaisena, kinkusta ei lähde yhtään sen enempää nestettä kuin sulana paistetusta kinkusta.

Toiminnanjohtaja Kivinevan ohje jäisen kinkun paistamiseen on yksinkertainen;

Jäinen kinkku paistetaan kuten sulatettukin, eli muovit pois kinkusta, kamarapuoli ylöspäin ja ritilän päälle. Alle syvä uunipelti ja sinne vettä noin 1 litra. Kinkkua ei saa sulattaa, vaan sen tulee olla täysin jäässä, eli juuri pakastimesta otettu.

Uunin lämpötila 90-100 astetta ja 8 kilon kinkkua paistetaan 12 tuntia. Kypsyyden voi toki tarkistaa lämpömittarilla loppuvaiheessa. "itse nostan uunin lämpötilan 150 asteeseen viimeiseksi tunniksi, sillä saa väriä kinkkuun".

Onnistuu aina, -pitää vain paistaa todella kauan! Jos et usko, niin kokeile. Itse olen paistanut jäisen kinkun noin 15 kertaa.

Rauhallista Joulua!

30.01.2024Matkakustannusten korvaukset 2024
19.06.2023Hallitusohjelman neuvottelutulos lomituksen osalta
22.05.2023Nuorisotapahtuma
13.04.2023Kevätkokous-ilmoitus
07.03.2023Sopimusneuvottelut
02.01.2023Sarka-messut 27.-28.01.2023
08.12.2022Matkakustannusten korvaukset 2023
27.10.2022Maatalouslomittaja -lehti
20.10.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan kokous ja pikkujoulu
03.10.2022KVTES Keskitetty järjestelyerä maksetaan yleiskorotuksena

Siirry arkistoon »