Kesäteatteriin Ristiinaan

30.05.2019

Maatalouslomittajat ry tarjoaa jäsenille (perheineen) alennuksen Ristiinan kesäteatteriin.

Normaalihinta on 20 euroa, yhdistyksen jäsenille hinta on 17 euroa, ilmoita nimesi ja paikallisyksikkö lippuluukulla.

20 ensimmäistä jäsentä saa lisäksi yhdistyksen juomapullon ilmaiseksi lippuluukulta!

14.7-1.8.2019  (ma-to klo19, su klo19,  paitsi ensi-ilta su 14.7 klo15)

Elias, rakastettuni

(Kantaesitys)
Käsikirjoitus Tanja Puustinen-Kiljunen
Ohjaus Kössi Kanto
Musiikki Arto Kivekäs

Koreografi Merja Kuisma

Äänitekniikka ja erikoistehosteet Kimmo Maaranen

Elias, rakastettuni on tositapahtumiin perustuva tarina juvalaisesta äitini enosta Elias Siitarista, joka katosi jatkosodassa 1944. Eliaksen kohtalo kiehtoi minua jo lapsena ja kun aikuisena sain käsiini Eliaksen kirjeitä rintamalta, joissa hän mainitsi lämpimin ajatuksin Sylvi-nimisen naisen, oli rakkaustarina siirrettävä paperille. Elias tunnettiin aikalaistensa keskuudessa hyvin pidettynä, sosiaalisena ja taiteellisena nuorena miehenä. Taiteilijanalku ei sodankaan sytyttyä päässyt raidoistaan: Elias piirsi rintamalla ollessaan hienoja teoksia, joita hän lähetti kirjeillä sisaruksilleen.

Isäni isä Veikko Puustinen palveli myös Äyräpäässä ja äitini yritti monta kertaa kysyä Veikolta Eliaksen kohtalosta. Alkuun veteraani selvästi vältteli aihetta, mutta lopulta hän sitten kertoi, että Elias ammuttiin omien toimesta. Hän halusi muutaman muun kaverin kanssa antautua, koska he eivät enää jaksaneet jatkuvaa tulimyrskyä. Elias ja muut lähtivät uimaan yli rintamalinjana toimineen joen. Puolessa välissä matkaa nuoren miehen elämän päätti omien puolelta ammuttu luoti.

– Ylemmältä taholta oli tullut käsky, että pojat pitää ampua. Olen miettinyt, että selittääkö Eliaksen kohtalo  isovanhempieni asiallisia, mutta hiukan etäisiä välejä.

– Välttelikö Veikko tarkoituksella äitini vanhempia, koska hän ei halunnut heidän kysyvän häneltä Eliaksesta? Eliaksen kohtalohan oli rintamamiesten yhteinen salaisuus.

Eliaksen elämänmyönteisyys ja huumori, ja kohtalo jonka nuori mies koki tekivät tekstiini niin valtavan kontrastin, että esitin teksti aihioni Metropolia ammattikorkeakoulun kirjoittaja kurssilla opettaja Are Nikkiselle. Are vaikuttui aiheesta ja kehoitti jatkamaan, sillä nyt on oikea aika tuoda esille erilaiset sotilaskohtalot. Neljä vuotta työstin tekstiä ja kuljetin mukana Suomen historiaa. Tehtävä ei ollut helppo, mutta olen tyytyväinen lopputulokseen. Elias,rakastettuni tulee herättämään keskustelua, mutta niin on tarkoituskin. Kunnioitan ja arvostan veteraaneja ja lottia, mutta nyt on aika nostaa sankareiksi myös heidät, joista aiemmin kiellettiin puhumasta.

Synopsis:

"Eletään vuotta 1993. Eliaksen rakastettu Sylvi viettää vanhuuden päiviä vanhainkodissa osittain dementian harhoissa. Kun Sylvin lapsenlapsi Anna alkaa kysellä mummolta mystisestä sotilaskuvasta mummon huoneen seinällä, alkaa mummon puheissa nivoutua niin selkeä kuva kahdesta rakastavaisesta että Anna alkaa tajuta ettei kaikki voi olla harhaa. Mitä Eliakselle oikeasti tapahtui? Mikä sai iloisen ja riehakkaan Eliaksen muuttumaan ? Annan yo-juhlat lähenevät, mutta hän haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa Sylvi-mummon luona sillä hänellä on tunne että mysteeri on paljon suurempi mitä mummo antaa ymmärtää."

26.05.2020Vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutus
25.05.2020Elokuussa Tahkolla tapahtuu!
05.05.2020Ajankohtaista Melasta
04.05.2020Totuus kaatuneesta kunta-alan sopimusesityksestä
28.04.2020Kunta-alan sopimuksista päätetään torstaina 30.4.2020
27.04.2020Kunta-alalla on saatu aikaan neuvottelutulos
14.04.2020Osallistu lomituksen uudistuksen keskusteluun
01.04.2020Kunta-alan neuvottelut jatkuvat perjantaina
01.04.2020Vanha sopimus on edelleen voimassa kaikilta osin ja sitä sovelletaan toistaiseksi.
31.03.2020Kunta-alan neuvottelijat pyytävät valtakunnansovittelijaa kutsumaan osapuolet sovitteluun

Siirry arkistoon »